Novinky: Borderlands 2

09.04.2012 13:46

V roce 2009 se nám sešla celá řádka dlouho očekávaných titulů všech žánrů, mimo jiné například Dragon Age: Origins, Uncharted 2, Demon’s Souls, Assassin’s Creed II, The Sims 3 či Borderlands. Zůstaneme-li u posledního ze jmenovaných titulů, dozvíme se navíc, že tvůrci neskončili prvním dílem, ale rozhodli se i pro pokračování s prostým názvem Borderlands 2. Sice má ještě půl roku vývoje před sebou, ale už nyní o něm máme dostatek informací na to, abychom vám shrnuli většinu změn, jimiž hra od svého prvního dílu prošla. Není snad ani třeba dodávat, že jich je jako máku. Chtěli byste vědět, co se nám tedy nakonec ze slibně vypadající hry vyklube?

 

 

Na titulu pracuje studio Gearbox Software známé především díky dokončení dlouho vyvíjeného Duke Nukem Forever, který však nesklidil tak dobrý ohlas, jak (nejen) vývojáři očekávali. Též měli tu čest s oběma datadisky pro první Half-Life, jež byly zároveň poslední z datadisků pro hry od Valve, na kterých nepracovalo samo Valve. Nejoblíbenější ze sérií z jejich dílny je však bezesporu Brothers in Arms včetně čtvrtého, teprve připravovaného dílu. Svůj díl koláče si ukousli dokonce i z Halo: Combat Evolved a velké naděje se vkládají do jejich teprve připravovaného titulu s názvem Aliens: Colonial Marines. Koneckonců ve výrobě pro tuto chvíli mají hned tři tituly, mezi nimiž je samozřejmě i Borderlands, na nějž se nyní zaměříme.

 

 

Příběh druhého Borderlands je vsazen do období pěti let po událostech prvního dílu, kdy se hlavní anti-hrdina Handsome Jack rozhodl ostatním ukázat, že za něco stojí, a proto se nebál převzít společnost Hyperion Corporation a zároveň se prohlásit za diktátora planety Pandora, na které se celá hra odehrává. Není tajemstvím, že se proti svým nepřátelům a vzbouřencům nechová s láskou a odpuštěním, a tak nemáte ani vy důvod ho uctívat. Vlastně naopak, vaším úkolem je ho zabít a vrátit tak zpět klid všem obyvatelům Pandory. Ještě než se k němu ale hlavní protagonisté druhého dílu dostanou, mají za poslání zachránit všechny čtyři hrdiny prvního dílu, s nimiž Handsome Jack při nástupu na trůn zametl a převzal místo nich všechnu slávu za skutky, se kterými se ani nikdy neměl šanci potýkat.

 

Vy, jakožto hlavní hrdina Borderlands 2, se do hry dostáváte v poměrně nezáviděníhodné situaci. Nacházíte se v aréně, kde se rozhoduje o životě či smrti. Pokud by byl příběh tak epický, že by po úvodní scénce vaši postavu v aréně zabili a tím skončila celá hra, asi byste se ani nenamáhali hledat nějaké kvality hry. Naštěstí přežijete a vybudete si slávu po celé Pandoře. Dokonce tak velkou slávu, že samotný Handsome Jack se bojí o své postavení a zavraždí vás. Následně jste zanecháni v tundře na severu země a starejte se sami. Teď už zbývá, aby vás kontaktoval anděl strážný, nechal vás zabít Jacka a najít bývalou čtveřici, a pak už můžete vyrazit po obrovském světě Pandory, jejíž rozloha by měla být oproti minule ještě větší. Samozřejmostí je i spousta dungeonů vedoucích vás do dalších sfér, nicméně ani ta hlavní nezůstane beze změny. Od tundry přes vyprahlé pouště až ke zříceninám kamenných domů v oblastech osídlených bandity. To je trochu jiná písnička než stále stejné hornaté oblasti z minula.

 

 

Jak již bylo zmíněno, v předchozím díle jste měli možnost si vybrat ze čtveřice rozličných hrdinů, přičemž o tuto volbu nejste překvapivě ochuzení ani ve druhém díle. Hlavní ale je, že před sebou máte čtyři zcela jiné kousky s jen lehce podobnými charaktery. Máte-li zájem na svalech a nevelkém vzrůstu, asi určitě vás zaujme Salvador, chlap podobný trpaslíkovi, co po kapsách nosí obrovská kladiva a kulomety, které sice nemají příliš dobrou mušku, ale až se vše před vámi promění v třísky, určitě si jejich využitelnost uvědomíte. Největší výhodou Salvadora je pak jednoznačně možnost využívat dvou zbraní zároveň, stačí si do každé ruky vsadit jednu a jste nezastavitelný stroj na zabíjení. K tomu dopomůže i většina skillů, jejichž účinnost se projeví na síle a drtivosti kulek hrdiny.

 

Druhým ze čtveřice je typický vojáček se jménem Axton, jehož největší využití naleznete před obrovskou hordou nepřátel v uzavřené místnosti, odkud nemohou utéci. Díky technickým znalostem Axtona stačí doprostřed této místnosti postavit turret a o zbytek se ani nemusíte starat. Dvojici vojáků následně doplňuje tajnůstkář Zer0 se svým tichým postupem bitevní vřavou a zabíjením ze zálohy. A nebyl by to správný asasín, aby k tomu nevyužil katanu ostrou jako břitva. Na konec jsme si nechali jedinou ženskou hrdinku, která na druhou stranu vydá za dvacet tvrdých chlapů bez rozumu. Maya nevyužívá chladných zbraní ani žádných samopalů, protože se na rozdíl od ostatních pořádně předvede se svou magií. Nečaruje ale po zemi holuby ani netahá králíky z klobouku, nýbrž své nepřátele rozdrtí zevnitř a udělí jim obrovský damage či své spolubojovníky podpoří několikanásobnou obranou či silou, stačí si vybrat.

 

Objeví-li se však před vámi nějaký nepřekonatelný boss, rozhodně není třeba hned házet flintu do žita. Táta Borderlands sice pochází z kraje stříleček z pohledu první osoby, nicméně maminka se narodila v zemi RPG a děťátko si i od ní pár genů převzalo. Ony schopnosti zmíněné v souvislosti s hrdiny příběhu nejsou přednastavená kaše, již dostanete hned na začátku a od té doby ji můžete využívat, jak se vám zachce, nýbrž si je opravdu musíte získat, a to bojem. Zabíjením potvor získáváte zkušenostní body, jejich hromaděním levely a hurá, máte bodík do schopností a stačí si vybrat. Ani v druhém dílu proto nechybí respawn nepřátel na určitých místech, díky nimž se tak můžete rychle vyexpit a vyrazit do dungeonu se závěrem v podobě bosse 1. třídy bez obav o své zdraví.

 

Na rozdíl od prvního dílu se má v plánu pokračování vydat více po cestě příběhu než plnění stereotypních questů bez nápadu a zadáním v podobě „zabij 15 pouštních vlků“ nebo „dobij ten a ten dungeon, abys získal slávu a peníze.“ Příběhové questy už nebudou výjimkou, ale stále bude preferováno vyprávění pomocí textů, byť nadabovaných, před plnohodnotnými cut-scénami, jichž si každopádně také několik málo užijete, jak zmínili sami vývojáři. Mnohem zajímavější přílohou na talíři je vyšší hrací doba sahající do oblasti nad 50 hodin, což je pro současné hry troufalý nezvyk. K tomu však můžete přikusovat i spousty vedlejších questů, které budou náhodně generovány na základě vašich zkušeností a levelu. RPG systémy jsou také lehce cítit i z úpravy zbraní, které se vám dostanou do ruky. Lze je bez problémů rozložit na menší součástky a ty následně složit v zajímavější kombinaci s větší palebnou silou šitou na míru právě vám.

 

I když je právě díky grafickému zpracování první díl znám ze všeho nejvíce, nechali jsme si cel-shadovou grafiku až na úplný konec. Grafický kabátek možná nedoznal nijak velkých změn, nicméně ostřejší a hezčí textury budou vašim očím jako útěcha stačit. Na tak krásných texturách se navíc ani nedá moc co zlepšit, a proto se nemusíte bát podívat kolem. Ani audiovizuální stránka však na sebe nenechá dlouho čekat. Její hlavní zásahy do hry nastanou při nadabovaných rozhovorech, byť se nezapomene ani na samotné hraní, kde bude doprovázet vaši střelbu do nepřátelských řad a příchody obrovských bossů, u nichž bude audiovizuál ještě stupňovat napětí a vyostřovat atmosféru.

 

Borderlands 2 sice vychází až na podzim tohoto roku, každopádně už nyní má z poloviny vyhráno. Komu nestačí kvalitní příběh, obrovský otevřený svět, celí čtyři hrdinové k výběru či přenádherná grafika, určitě se spokojí s co-opem, do nějž si může pozvat až tři další hráče, zajímavý mix FPS a RPG a spousty nepřátel před hlavní, které stojí za to zabíjet. Vývoj samozřejmě ještě není u konce a vývojáři mohou změnit prakticky cokoli, každopádně v současném stavu by se dle vyjádření autorů, uniklých obrázků a informací mohlo jednat o hru, která bude patřit k těm, které v roce 2012 zamávají s herním průmyslem. Pokud si i vy rádi zastřílíte do komiksových potvor a zvýšíte svůj level o pár čísel, pak byste se s Borderlands 2 rozhodně neměli minout.

Obrázky ze hry jsou ve fotogalerii. A date trailer ve složce videa. :)